воскресенье, 30 июня 2013 г.

Як схуднути після пологів

      

     Схуднути після пологів цілком реально, кажуть лікарі. Не потрібно впадати в паніку і починати терзати себе дієтами відразу ж після пологів - толку від цього не буде, а от здоров'ю нашкодите. Для початку потрібно з'ясувати причину зайвої ваги і вже потім вирішувати, як худнути. Експерт Smachno.ua лікар-дієтолог, ендокринолог Наталія Самойленко розповіла нам, чому в основному мами поправляються після пологів і як правильно худнути, щоб не нашкодити своєму здоров'ю і здоров'ю малюка
Чому поправляються після пологів: 3 причини


1. Переїдання і малорухливість     «Переїдання і брак активності - найпоширеніші причини зайвої ваги після пологів», - каже лікар-дієтолог, ендокринолог Наталія САМОЙЛЕНКО. Мами за звичкою продовжують багато є - за себе і за дитину, хоча насправді дитина вже сам за себе їсть.     Крім цього, мами ще і мало рухаються - з тієї ж звичкою, яка виробилася під час вагітності.
2. Гормональний збій     Часто причина зайвої ваги після пологів - гормональний збій в організмі жінки. По-перше, під час вагітності в організмі підвищується рівень гормону прогестерону і у жінки відкладається жир. Так природа подбала про майбутнє малюка: якщо після пологів мамі раптом доведеться голодувати, то молоко у неї все одно буде - із запасів жиру.     По-друге, може порушуватися робота щитовидної залози. Тому під час вагітності і після лікарі радять майбутнім мамам перевірити щитовидну залозу - зробити аналіз на ТТГ (тиреотропний гормон). Цей аналіз допомагає визначити, чи будете ви набирати вагу після пологів, а після народження дитини ТТГ покаже, який у жінки обмін речовин.
3. Недосипання і затримка води в організмі     Причиною зайвої ваги також може бути і зайва рідина, яка затримується в організмі. Це знову-таки пов'язано з обміном речовин, тому вирішувати цю проблему потрібно разом з лікарем. Крім того, молоді мами проводять часто безсонні ночі з малюком, а недолік сну також сприяє набору зайвих кіло.

Чи можна сідати на дієту після пологів     Починати худнути потрібно не раніше, ніж через 1,5 місяця після пологів. Без шкоди для здоров'я можна скидати 2-4 кг на місяць.
     Якщо ви годуєте дитину грудьми, сідати на жорстку дієту не можна, радять лікарі. У цей період потрібно спокійно годувати дитину і стежити за своїм раціоном - харчування має бути повноцінним.
Як схуднути після пологів: 7 правил


1. Перевірте щитовидку     Зробіть аналіз на ТТГ - тиреотропний гормон. Він покаже, як працює щитовидна залоза і, відповідно, який у мами після пологів обмін речовин.
     Про те, що тиреотропний гормон не в нормі, говорить не тільки набір ваги, але і сонливість, сухість шкіри, випадіння волосся. Якщо у вас схожі симптоми, зверніться до лікаря-ендокринолога.
2. Їжте регулярно     Нічого не їсти цілий день, як це часто роблять матусі, - дуже неправильно, кажуть лікарі.       Пропускаючи прийоми їжі, ви уповільнює обмін речовин в організмі, що призводить до переїдання у вечірній час і набору ваги.     Харчуватися мамам потрібно 5-6 разів на день невеликими порціями. Три прийому їжі повинні бути основні і 2-3 - перекушування.     Крім того, регулярні прийоми їжі дають більше енергії і збільшують швидкість обмінних процесів, а також допомагають краще контролювати відчуття голоду.
3. Їжте невеликими порціями     Рахувати калорії для мами - вище всяких сил. «Як показує практика, коли мами чують про підрахунок калорій, у них стають квадратні очі», - розповідає Наталя Самойленко. Тому краще піти від ненависного підрахунку, на який у мам немає ні часу, ні сил.     Замість того, щоб рахувати калорії, лікар радить їсти невеликими порціями. Одна порція їжі - це ваші дві долоньки.
4. Їжте просту і свіжу їжу     Їжа повинна бути найпростіший - чим простіше, тим краще. Їжа повинна бути сезонної і свіжою. У меню мами повинні бути всі категорії продуктів (крім, звичайно, нездорові продукти і страви).
5. Годуєте дитину грудьми     Мами, які годують грудьми, швидше повертаються до колишніх форм. Природа і тут все передбачила: під час годування грудьми в організмі жінки включається особливий механізм, який допомагає їй поступово позбуватися від жиру, накопиченого під час вагітності.
6. Пийте достатню кількість рідини     Кількість рідини в раціоні повинна становити в середньому 2-2,5 літра на день - як вільної, так і в складі їжі. Для годуючих мам норма рідини вище: якщо врахувати, що мама в день віддає близько 1 літра молока, то і рідини відповідно повинна отримувати більше - 3-3,5 літра.
7. Знайдіть час для спорту     Як би багато у вас не було справ - постарайтеся знайти час для відпочинку і спорту. Підключіть до домашніх клопотів мужів, бабусь, дідусів, сестер і звільніть трохи часу для себе.     Робіть розминку, вправи для пресу, спини, розтяжку. Добре зайнятися йогою, пілатесом, танцями - танцювати, до речі, можна і не виходячи з будинку.Це вправи не тільки зроблять тіло більш струнким і гнучким, але й позбавлять мам від депресії, що, у свою чергу, врятує від переїдання.     Займатися спортом можна вже через 1,5 місяця після пологів. Якщо при пологах робили «кесареве» - тоді через 3-3,5 місяці.
Правило поза списком:     Намагайтеся дотримуватися здорового і збалансованого харчування і під час вагітності. Це допоможе не тільки зберегти фігуру після пологів, але і дасть дитині все необхідне для розвитку. До того ж майбутній дитина теж полюбить здорову їжу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий