суббота, 29 июня 2013 г.

Олів'є з яловичиною

  

  Без чого не можна уявити собі свято Новий Рік? Звичайно ж без веселого застілля за святковим столом, аромату мандаринів, пінливого шампанського в келихах під бій курантів і самого новорічного страви - салату "Олів'є". Протягом багатьох років цей салат залишається найулюбленішим і найсмачнішим частуванням, без якого не обходиться жодне святкове застілля.     Салат "Олів'є" винайшов у 60-ті роки XIX століття кухар-француз Люсьєн Олів'є - власник корчми "Ермітаж", який в ті часи знаходився на Трубній площі. За всіма статтями це був не трактир, а самий високорозрядних паризький ресторан. Головною визначною пам'яткою ермітажний кухні відразу ж став салат "Олів'є". Спосіб приготування салату Люсьєн Олів'є тримав у таємниці і з його смертю секрет рецепта вважався загубленим. Тим не менше, основні інгредієнти були відомі і в 1904 році рецептура приготування салату була відтворена. Ось його склад; 2 рябчика, телячий язик, чверть фунта паюсна ікри, півфунта свіжого салату, 25 штук відварних раків, півбанки пікулів, два свіжих огірка, чверть фунта каперсів, 5 яєць круто. Для соусу: майонез провансаль повинен бути приготований на французькому оцті з 2 яєць і 1 фунта маслинової (оливкової) олії, проте, за відгуками знавців, це було не те. Але, спробуйте приготувати.     Олів'є, незважаючи на існування оригінального авторського рецепту, за багато десятиліть також зазнав чимало змін. Кількість компонентів, що входять до олів'є, залежить від фантазії господинь, а також від сполучуваності продуктів. Замість майонезу в якості заправки допустимо використовувати сметану, кефір та інші кисломолочні продукти.Не бійтеся експериментувати з інгредієнтами, пробуйте і створюйте свої шедеври! Хто знає, може і ваші рецепти увійдуть в історію!


Склад:
    
картопля 3 шт.
    
морква 1 шт.
    
яйця 2 шт.
    
мариновані огірки 2 шт.
    
консервований зелений горошок 150 г
    
нежирна яловичина 200 г
    
соковите яблуко 1 шт.
    
крупний ріпчаста цибуля 1 шт.
    
сільська сметана 250 г
    
сіль за смаком
    
гілочки свіжої зелені петрушки і кропу для прикраси готового салату

Спосіб приготування: М'ясо промити, варити в підсоленій воді до готовності, вийняти з бульйону, остудити до кімнатної температури, потім нарізати тонкими брусочками або кубиками. Морква, яйця і картоплю варити до готовності, остудити, очистити і нарізати шматочками довільної форми або натерти на крупній тертці. Яблуко очистити, видалити серцевину спеціальним пристосуванням і нарізати м'якоть дрібними кубиками. Мариновані огірки нарізати соломкою, злити зайву рідину. Лук очистити, вимити холодною водою і дуже дрібно нашаткувати або подрібнити блендером. З'єднати овочі, зелений горошок, яблуко і м'ясо у великій емальованій мисці, посолити, додати сметану і перемішати. Викласти олів'є в красивий салатник і подати на стіл, прикрасивши зверху маленькими гілочками свіжої зелені.

Комментариев нет:

Отправить комментарий