воскресенье, 30 июня 2013 г.

Гриби печериці - їх корисні та шкідливі властивості


     Останнім часом дуже часто на нашому столі можна побачити страви, до складу яких входять шампіньйони. Саме цей продукт у наш час став дуже популярний. Відомо, що користь грибів шампіньйонів дуже велика. Також є й негативні якості цього продукту. Про це, а також про багато інших цікавих фактів про шампіньйони будемо розмовляти сьогодні.

Корисні властивості:
     Відомо, що всі гриби - це живі організми, які об'єднали в собі як рослинні так і тварини якості. До складу печериць входить велика кількість корисних речовин, які містяться і в світі рослин і у світі тварин. Тому печериці за своєю природою є унікальним і необхідним для нормальної життєдіяльності людського організму. Серед головних корисних речовин в шампіньйони міститься висока концентрація білків, жирних кислот, вуглеводів, мінералів, амінокислот і вітамінів, таких як В, С, D, Н.     Нерідко печериці за своїми поживними властивостями іноді прирівнюються до м'яса і використовуються в їжу вегетаріанцями. А за своїм змістом фосфору вони порівнянні з морепродуктами. Регулярне вживання печериць в їжу значно знижує рівень холестерину в крові, виводить з організму шкідливі важкі метали і шлаки. А також шампіньйони грають в організмі роль серйозних антиоксидантів.     Оскільки калорійність цього продукту низька (27,4 ккал на 100 г), вони широко використовуються в різних дієтах для схуднення. У цих грибах зовсім немає жирів і цукру, і тому у них немає протипоказань у вживанні печериць навіть людям з діагнозом діабет.     Вітаміну В, який допомагає при головних болях і мігрені, в шампіньйони більше, ніж у більшості свіжих овочів. А пантотенова кислота допомагає зняти втому. Також корисний склад печериць позитивно впливає і на стан шкірних покривів, волосся і нігтів.     Як бачимо, корисні властивості печериць для людського організму незамінні.
 

Гриби шампіньйони. Шкода організму: 
     Крім користі, як і всякий продукт, печериці мають і шкідливі властивості. На щастя, їх небагато, але вони є. Перше правило у вживанні печериць свідчить, що всі гарні в міру. Щоб не виникло ускладнень, не варто зловживати печерицями особливо людям, які страждають такими захворюваннями, як панкреатит, виразка та інші хвороби шлунка і підшлункової залози.     Велику роль грає ще і те, де і коли були зібрані гриби. Якщо печериці мало дозріли, на ранніх стадіях вони дуже шкідливі. Іноді за своїм складом молоді печериці дуже близькі до складу поганок.     Оскільки гриби - це організми досить невибагливі у своєму проживанні, і вчасно зростання вбирають в себе шкідливі речовини, включаючи радіацію, шкідливі викиди в грунт і в атмосферу й інші, купуючи або збираючи їх, ви повинні бути повністю впевнені в екологічній чистоті місця збору. Інакше, замість користі, в кращому випадку, ви отримаєте серйозне отруєння.     Крім цього печериці протипоказані і в деяких інших випадках. У них міститься висока концентрація хітину, який негативно впливає на засвоєння корисних речовин, які містить гриб. Також деякі складові печериць не в змозі засвоїти і переварити дитячий організм, тому дітям до 12 років будь-які гриби взагалі протипоказані. 

Як правильно вибрати печериці?
     Завзяті грибники щоосені вирушають на полювання за свіжими печерицями. Але, якщо ви не грибник, і вважаєте за краще купувати в перевірених магазинах, наші поради по тому, якими особливостями повинні володіти печериці, вам дуже знадобляться. Колір печериць повинен бути білий або рожевий. Якщо гриб має коричневий колір, швидше за все, він перезріло, і в приготуванні буде твердим. Він повинен бути пружним і ні в якому разі не мати кислого запаху. Також на грибах не повинно бути ніяких темних або сухих плям. Чисті, білі, приблизно одного розміру, з приємним грибним ароматом - ось якими властивостями повинні володіти свіжі шампіньйони.

 
Як правильно зберігати печериці?
    
Якщо ви купили свіжі шампіньйони, і вам необхідно їх зберегти деякий час, мити гриби не варто. Складіть їх у контейнер з дірочками і поставте в низ холодильника. У такому вигляді вони можуть зберігатися до 5 діб. Щоб збільшити термін їх зберігання, необхідно спочатку очистити, промити і просушити гриби. А після - розстелити на спеціальний піддон і поставити в морозильну камеру. Смак після приготування заморожених грибів трохи гірше, ніж у свіжих, але в такому вигляді вони можуть зберігатися більш довгий час.     Відмочувати гриби перед приготуванням не варто, так як вони вберуть в себе велику кількість вологи і стануть несмачними. Щоб підготувати їх до приготування, потрібно за допомогою ножа очистити печериці від бруду і швидко промити під проточною водою.
 

     І наостанок для вас, рецепт смачного страви з грибів шампіньйонів: 
Мікс з овочів з грибами в горщиках
    
Поріжте і трохи обсмажите, спочатку кабачки з морквою, а потім гриби з цибулею, які наприкінці залийте сметаною. Потім покладіть на дно горщика картоплю, порізану тонкими пластинами. Зверху нього - обсмажені овочі, і останнім шаром викладіть гриби. Залийте кількома ложками бульйону і випікайте в духовці до повної готовності.    


     Сподіваємося, наша стаття розкрила перед вами запитання: «У чому шкода і користь грибів шампіньйонів», а також допомогла вам дізнатися, які ж повинні бути шампіньйони. Приємного вам апетиту, і будьте здорові!

Комментариев нет:

Отправить комментарий